Η Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ – HAPSc), παρέθεσε ομιλία – τοποθέτηση υπό την δεύτερη ιδιότητά της στην 56η Σύνοδο για την Κοινωνική Ανάπτυξη.
Η κα Παναγοπούλου τόνισε πως δεν φθάνουν μόνο τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία είναι βέβαιο πως πρέπει να συνεχιστούν. Πρέπει να αναδείξουμε νέους ηγέτες που μπορούν να πάνε το κόσμο ένα βήμα μπροστά. Αυτό μπορεί να συντελεστεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση. Το να προσφέρεις σε κάποιον που έχει ανάγκη για τροφή το ψάρι από μόνο του δεν είναι λύση. Πρέπει να τον μάθεις να ψαρεύει, ειδάλλως τον αναγκάζεις σε σχέση υποταγής. Δεν είναι δυνατόν το 2018 να έχουμε αναλφάβητα παιδιά σε αυτό τον κόσμο. Η Ελλάδα υπό τη φρικτή πίεση της κρίσης προσέφερε στα παιδιά των προσφύγων την δυνατότητα να εισαχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι δικαίωμα των παιδιών και άρα υποχρέωση μας. Οι ίδιοι οι Έλληνες Πολίτες προσέφεραν περισσότερα από αυτά που μπορούσαν. Αφού μπόρεσαν οι Έλληνες τότε μπορεί και η Διεθνής Κοινότητα να εγγυηθεί μία παγκοσμίως εγγυημένη υποχρεωτική εκπαίδευση. Το οφείλουμε στις νέες γενιές και πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Χαρακτηριστικά μπορούμε να παραθέσουμε τα παρακάτω σημεία από την ομιλία της:
«Η εκπαίδευση αποτελεί την βέλτιστη διαδικασία εξόδου από τη φτώχεια, διότι μόνο μέσω της εκπαίδευσης κάθε άνθρωπος αναπτύσσει την ικανότητα του για παραγωγική σκέψη, για την εφαρμογή ιδεών και την ανάπτυξη εργαλείων ικανών για να δημιουργήσουν τα δικό του μέλλον, που είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον της κοινότητάς του. Η ανάγκη υποχρεωτικής εκπαίδευσης ισχύει για όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από το αν είναι ανεπτυγμένες ή όχι. Παρόλο που ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει, φαινομενικά, πολύπλοκα εκπαιδευτικά συστήματα, λόγω της μακραίωνης καθιέρωσής τους, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίσουν με τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Αντιθέτως νέα εκπαιδευτικά συστήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορούν να είναι πιο ευέλικτα και να προσαρμόζονται καθώς αλλάζουν οι απαιτήσεις. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί μία στρεβλή ισχύουσα εικόνα που αντικατοπτρίζει όμως τις πραγματικές ισχύουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα».
«Σε αυτήν την διαδικασία αλλαγών η Ελλάδα, μία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, αποτελεί τον βασικό πρωτοπόρο. Η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη το 2015/16/17 αποτελεί ένα καλό παράδειγμα μιας νέας και απροσδόκητης πρόκλησης με την περίπτωση της Ελλάδας να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακόμα και σήμερα, και ενώ η Ελλάδα βιώνει την ισχυρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, οι πολίτες της έδειξαν πρωτοφανή καλή θέληση προσφέροντας περισσότερα από τα βασικά στους αφιχθέντες πρόσφυγες. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση προσπάθησε να εξασφαλίσει την ψυχολογική στήριξη των παιδιών των προσφύγων καθώς και την ομαλή ένταξή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (με υψηλό βαθμό επιτυχίας)».
«Συμπερασματικά, η CSocD56 θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να καθιερώσει ένα παγκόσμιο εγγυημένο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κατά την πρώτη φάση υλοποίησής του, πρέπει να δοθεί έμφαση στο «υποχρεωτικό» τμήμα της εκπαίδευσης.
• Η εκπαίδευση είναι (και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως) το κύριο εργαλείο για την εξάλειψη της φτώχειας και τη διαμόρφωση νέων ηγετών που μπορούν να φέρουν τον κόσμο μας ένα βήμα μπροστά.
• Η εκπαίδευση είναι το βέλτιστο μέσο για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, το πιο εξελιγμένο και δίκαιο σύστημα που μπορεί να έχει μια χώρα για να αναπτυχθεί.
• Μια μορφωμένη νεολαία δημιουργεί – Δεν τίθεται ουραγός των εξελίξεων!
• Είναι αδιανόητο να υπάρχουν αναλφάβητοι άνθρωποι το 2018!
Χρειαζόμαστε την αλλαγή και έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και συνεκτικό. Μπορούμε να ονειρευτούμε ότι μια ημέρα η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είναι πραγματικότητα για όλη την ανθρωπότητα. Πρέπει όμως να δράσουμε τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση φιλόδοξων και πολύπλοκων πολιτικών σχεδίων του παρελθόντος.»
Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων είναι οργανισμός-μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ο.Η.Ε. και κατέχει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε.. Ο Ε.Ο.Π.Ε. είχε πολυήμερη παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη με παρεμβάσεις ομιλίες του Προέδρου του κ. Σιδηρόπουλου Συμεών και εκπροσώπων του Οργανισμού.
Την κα Κατερίνα Παναγοπούλου και τον Οργανισμό τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβης της Ελλάδας και Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, κα Μαρία Θεοφίλη. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΕ, κ. Σιδηρόπουλος, μέλη του ΕΟΠΕ, καθώς και ομογενείς.
Την παρουσία και την παρέμβαση κάλυψε η ανταποκρίτρια της Huffington Post, κα Έμυ Λιβανίου.
Πηγή – Source: HuffPost Greece